spara pengar på mat

Tips på hur du drar ner på dina matkostnader

Att dra ner på sina utgifter på mat är inte alltid enkelt. Det kräver att du har disciplin och följer en tydlig plan.

Planering

Det är viktigt att du sätter dig ner en dag i veckan och bestämmer dig för vad du ska äta den kommande veckan. Du bestämmer vilken maträtt du ska äta på vilken dag. Försök tänka på att laga sådant du sedan kan göra matlådor av och frysa in. Tänk på att försöka hitta på flera rätter gjorda på samma produkter så att allt du köper kan användas flera gånger.

Storhandla med inköpslista

Kolla vad du har hemma innan du ger dig ut och handlar för att försäkra dig om att du inte köper något du redan har. Skriv en inköpslista på vad du behöver för veckans maträtter som du kan följa i affären för att undvika små spontanköp. Det är bättre att storhandla veckovis istället för att alltid gå och handla efter jobbet då risken för spontanköp ökar ju oftare du går till affären och oftast är det spontanköpen som gör att summan på kvittot drar iväg i och med att du då kan råka välja dyrare produkter än du annars köper.

Undvik att slänga mat

Håll koll på utgångsdatum på allt du har hemma och om du vet att något är på väg att bli för dåligt för att användas bör du försöka använda det så snabbt som möjligt. Glöm inte bort att utnyttja din frys då det går alldeles utmärk att frysa in de flesta råvaror som till exempel bröd, mjöl, kött och ost. Både du och vår planet tjänar på minskat matsvinn.

Man kan spara pengar på mat som de här två studenterna.

Laga mat själv och gör matlådor

Undvik att köpa mat ute och spara rester. Genom att alltid laga mat själv sparar du mycket pengar då det är mycket dyrare att köpa ett mål mat från en restaurang eller ett café. Försök att göra storkok någon gång i veckan och spara sedan matlådor du kan ta med till jobbet eller äta hemma. Ta med frukt eller smörgåsar som mellanmål om du blir hungrig under dagen.
Försök undvika halvfabrikat då det oftast är billigare att göra sådant hemma. Till exempel chips eller bröd.

Bli medlem och utnyttja erbjudanden

Det är gratis är bli medlem hos de olika matvarubutikerna. Som medlem får du rabatter och erbjudanden som du bör försöka utnyttja i så stor mån det går. Kolla igenom reklamtidningar du får hem och se vad butikerna i din närhet har specialpris på den veckan. Hittar du något du använder mycket och som kan frysas in, köp flera storpack och spara så länge det håller.

Handla aldrig när du är hungrig

Det är allmänt känt att prislappen oftast blir dyrare om man handlar innan man ätit något. Detta sker eftersom du när du är hungrig vill ha allt du ser. Försök handla efter att du ätit för att se till att du håller dig till vad du behöver snarare än vad du vill ha just i den stunden.

Ta med egen påse

Ett hett tips är att införskaffa en tygpåse eller liknande som du kan använda flera gånger och ta alltid en eller flera av dem med dig när du ska handla. Även trots att påsar kan ses som en liten summa kommer det upp i en högre summa om du köper en påse varje gång du går och handlar. Att använda tygpåsar är bra både för ekonomin och miljön.