tänka på när man tar snabblån

Tänk på detta när du tar ett snabblån

Snabblån, eller sms-lån, är ofta en utväg för många som är tillfälligt pressade och behöver betala en räkning, men det kan också var en enkel väg för den som vill handla något och egentligen inte har råd. De flesta lån beviljas och pengarna kommer snabbt, speciellt vid ett enkelt sms-lån på mobilen. Men det kan vara bra att tänka på vissa saker innan man klickar för att ta lånet.

Återbetalning

Ofta är snabblånen räntefria men har skyhöga avgifter, och har de ränta är den hög. Innan du tar lånet, se över avgifterna och kontrollera räntan. Hos payup.se hittar du en bra lista över snabblån. Tänk på att de flesta snabblån anger ränta per månad vilket gör att det ser billigare ut än vad det är. Räntan ska räknas per år för att du ska kunna göra en rättvis jämförelse mot exempelvis ett privatlån i bank. Du kan då också se att detta är mycket dyrare än ett vanligt lån.

Vilken plan har du för återbetalning?

Vilken plan har du för återbetalning?

Var noga med att du kan betala tillbaka innan du tar ett snabblån. Om du sedan tar lånet och planerar att betala tillbaka det efter en vecka kan du komma undan utan höga kostnader. Om du däremot inte befinner dig i en ekonomisk situation där du kan betala tillbaka lånet snabbt och räntor börjar lagra sig kan du vara illa ute. Ett liten lån på en tusenlapp kan bli flera tusen, med ännu mindre möjlighet att betala tillbaka.

Praktiskt lösning?

Ibland kanske man inte tänker, det går snabbt och lätt att ta ett snabblån och det kan tyckas vara en praktisk lösning för den som tillfälligt behöver ett litet tillskott av pengar. Sanningen är att detta oftast sätter människor i en sämre situation än innan, det är inte ovanligt att effektiv ränta hamnar på tusen procent och man sitter fast i en skuldfälla. Att kunna betala tillbaka nästan på en gång är mycket viktigt för att inte den personliga ekonomin ska förvärras. Om man fortsätter att ta nya snabblån för att kunna betala de gamla är man definitivt illa ute och en nedåtgående spiral kan sätta fart. De människor som hamnar i en nedgång gräver hålet djupare genom ett sådant beteende.

När du tar ett snabblån görs kontrollen av dig oftast via Bisnode, Creditsafe eller liknande som inte ska påverka kreditbetyget hos UC, men så många fler fördelar har inte detta dyra lån.

Fördelar och nackdelar med snabblån

Fördelar och nackdelar med snabblån

Fördelar:

  • Enkelt att låna
  • Snabba pengar i fickan
  • Kreditbetyget påverkas inte

Nackdelar:

  • Hög ränta och eventuella avgifter
  • Kan sätta människor i personligt svår situation

Innan du tar ett snabblån kan det vara bra att gå igenom andra alternativ med lägre ränta för att se vilka möjligheter som finns för dig.