Ett så kallat privatlån är det bästa lånet för den som behöver köpa något lite dyrare men inte har tillräckligt med sparade pengar för detta. Det kan t.ex. röra sig om att skaffa en ny tv, en ny dator, nya möbler, nya vitvaror eller kanske en ny bil. Privatlån tas i regel på mellan 20 000 kronor och 300 000 kronor, även om det finns vissa långivare som kan erbjuda både mindre och större privatlån än så, t.ex. på 10 000 kronor eller 400 000 kronor.

Ansök om ett privatlån:

Det allra viktigaste att känna till om privatlån om man planerar att ta ett av dessa lån är dock att priserna på dem varierar stort. Det lönar sig därför att undersöka marknaden lite, för att ta reda på vilken långivare som egentligen kan erbjuda dig det allra billigaste privatlånet. På så vis kan du spara pengar, framför allt eftersom dessa lån som sagt tas på rätt stora belopp, och ofta med lång återbetalningstid dessutom.

Privatlån

För att undersöka marknaden tar du helt enkelt reda på vad din månadskostnad för lånet skulle bli, samt vilken ränta du kommer att behöva betala för lånet. När du gör detta är det mycket viktigt att du tittar på den effektiva årsräntan, eftersom räntor på privatlån annars kan anges på lite olika vis. Den så kallade effektiva årsräntan beräknas dock alltid på samma vis, och är därför den mest rättvisande uppgiften för vad ett privatlån kostar.

 

Olika långivare erbjuder även olika långa återbetalningstider på sina lån. Föredrar du en viss återbetalningstid är det därför att rekommendera att du även letar specifikt efter långivare som erbjuder just denna återbetalningstid när du gör din jämförelse. Tänk på att ju kortare återbetalningstid du väljer, desto högre blir i regel din månadskostnad, och ju längre återbetalningstid som väljs, desto lägre blir kostnaden per månad.

 

Den ränta som du betalar för ett privatlån är avdragsgill i din deklaration. Du kan dra av 30 % av skuldräntan, upp till 100 000 kronor.

En frivillig försäkring till många privatlån

Det går även att teckna en frivillig försäkring till många privatlån, som går in och hjälper dig med din återbetalning av lånet om du drabbas av ofrivillig arbetslöshet eller blir långtidssjukskriven. Skulle du gå bort löser försäkringen dessutom hela din skuld, så att dina anhöriga inte ärver den. Ju större ditt privatlån är, desto större anledning finns det att teckna en sådan försäkring, i regel kallad låneskydd eller betalningsskydd.

 

Man kan ansöka om ett privatlån tillsammans med en annan person, t.ex. sin partner om man har delad ekonomi, detta kallas då att ha en medsökande, och hos många långivare som erbjuder privatlån är det möjligt att ansöka om privatlånet via Internet, på deras hemsida.