Detta är snabblån

Du har säkert hört begreppet snabblån vid något tillfälle, men vad lägger du för värderingar i ordet och vad vet du om den typen av lån? Har du bildat en negativ uppfattning om lånen baserat på något du läst, eller har du kanske själv tagit ett sådant lån någon gång och upptäckt att de kan vara en bra hjälp om de används på rätt sätt? Det finns många tankar och åsikter om dessa lån, men vad är det egentligen man bör ha koll på?

Bra eller dåligt?

Det finns många som undrar om snabblån kan kategoriseras som bra eller dåliga. Faktum är att det är som med vilka lån som helst. Det beror helt enkelt på hur de används. Ansvaret för ett lån ligger naturligtvis på den som tar lånet och som alltid är det viktigt att man lånar med omsorg och bara tar lån som man vet med sig att man kommer kunna betala tillbaka. Där skiljer sig inte snabblån från mängden. De kan vara både bra och dåliga.

Bra om de används som en snabb och tillfällig lösning när pengarna inte finns där för stunden, men snart kommer finnas där igen. Dåliga om de används för ofta och vid fel tillfällen så att de skapar en ond cirkel där du lånar för att ha råd att betala tillbaka det tidigare lånet. Det finns med andra ord olika sätt att se på saken, men egentligen är de här lånen inte alls sämre än andra lån, men de har högre ränta och ska betalas tillbaka snabbare, något som låntagarna bör vara väl medvetna om.

Så fungerar snabblån

Så fungerar snabblån

Hur fungerar då snabblån och vad är det som skiljer dem från andra lån? Som namnet antyder är det här lån som är snabba, och det är de på flera sätt. Det går snabbt att ansöka, snabbt att få pengarna utbetalda, och sedan ska de betalas tillbaka snabbt. Ansökningsprocessen brukar ske via långivarens webbsida och det är en enkel procedur där du fyller i några korta grundläggande uppgifter om dig själv, samt väljer vilket belopp du vill låna. De flesta snabblån erbjuder bara några tusenlappar. 10 000 kronor är ofta en maxgräns.

Om lånet är på några få tusenlappar brukar återbetalningstiden vara cirka 30 dagar. Lånar du 10 000 kronor kan det ibland delas upp på några få månader. Om du vill bli beviljas lånet, vilket det generellt brukar vara ganska enkelt att bli, brukar pengarna betalas ut redan samma dag, eller möjligen dagen efter beroende på vilken dag det rör sig om och när på dygnet du ansöker.

Vissa av de långivare som erbjuder snabblån har på senare år även börjat erbjuda kontokrediter. De fungerar ungefär som ett kreditkort, med skillnaden att du får det belopp du begär insatt på ditt eget bankkonto. Du får naturligtvis en maxgräns att röra dig med, så att du vet vad du har att förhålla dig till. Något du bör komma ihåg när det gäller såväl vanliga snabblån som kontokrediter är att räntan är hög, något som gör att du bör se detta som en tillfällig lösning, inte som en regelbunden pengakälla.