företagslån

Bra att veta när ett företagslån behövs

I princip alla företagare kan förr eller senare att behöva ta ett lån, även om man redan har lyckats rulla i gång företaget med eget kapital. Det behöver absolut inte vara något negativt, utan är snarare än del av hur företagsvärlden ser ut, men det finns några punkter som är värda att tänka på innan man bestämmer långivare.

Med 1 674 052 registrerade företag enligt Företagsregistret är det verkligen ingen överdrift att kalla Sverige för ett företagarnas land. Vad i princip alla dessa företag har gemensamt, förutom en enorm drivkraft till att etablera sig på marknaden, är att de någon gång, eller flera, har tagit företagslån.

För en översikt över olika typer av företagslån – läs mer på Creddo.com som tydligt har gjort en sammanställning över vilka olika lånetyper som finns.

Klassiska anledningar för företagslån

Det finns primärt tre anledningar när en företagare kan behöva låna pengar:

  • I samband med att företaget ska byggas upp. Inventarier och lokal kostar pengar, likaså att ta ut en lön, något även de som exempelvis jobbar hemifrån och bygger hemsidor behöver.
  • För att finansiera en ny investering. För att kunna få företaget att växa kan en investering vara avgörande – om det så rör sig om en till anställd, lokal, arbetsmaskin eller företagsbil. Om likvida medel saknas, eller om man helt enkelt inte vill tunna ut kapitalet för mycket, kan ett lån vara på sin plats.
  • För att rädda en dålig månad. Även de större aktörerna kan råka på en tuff månad, något vi inte minst har fått se under de senaste två årens tuffa omständigheter.

anledning till att man behöver ta ett företagslån

Missa inte helhetsbilden

Oavsett anledning till att man behöver ta ett företagslån, finns det något alla är intresserade av – att hitta det mest förmånliga alternativet. I detta måste självklart totalkostnaden för lånet tas i beräkning, men också att långivarens lånevillkor passar företagets återbetalningsplan.

Att den absolut viktigaste faktorn är lånets ränta och avgifter, kommer nog inte som en direkt överraskning. Vad många inte vet är hur stor varians det faktiskt kan vara mellan långivarnas räntesatser. Beroende på lånets storlek, hur lång återbetalningsperioden är och vilken långivare man väljer, kan räntan variera väldigt mycket.

Villkor och krav för företagslån

Som det ser ut i dag kan stora som små företag ansöka om lån online, men det finns vissa förutsättningar som gör det enklare att få sin ansökan beviljad.

  • Inga betalningsanmärkningar: Om företaget har tidigare anmärkningar kan det bli svårt att få ett företagslån beviljat. Dessutom blir det ofta högre ränta hos de som väl godkänner en.
  • Borgensman: Att företaget har en fysisk- eller juridisk person som kan garantera att lånet blir återbetalat, är mer eller mindre ett krav hos de flesta långivare.
  • Omsättningskrav: Företaget måste omsätta tillräckligt mycket för att det ska kännas trovärdigt att de kan återbetala sitt lån.
  • Svenskt företag: I princip alla svenska långivare beviljar endast ansökningar från företag som är registrerade i Sverige.

Villkor och krav för företagslån

Att ansöka om ett företagslån kan skilja sig en del från ett snabblån, men är i dag väldigt enkelt, men det gäller att hålla kolla på vissa saker för att få ett så pass förmånligt lån som möjligt. Vi hoppas att informationen i denna artikel underlättar för dig och ditt företag.