Även många som är emot att ta lån annars tar bolån, vilket inte är så konstigt, för dagens höga fastighetspriser gör att väldigt få har råd att betala ett boende kontant, även om de kanske skulle vilja. Bolån är dessutom betydligt mer förmånliga än de flesta andra lån, eftersom boendet används som en säkerhet för lånet, vilket gör att man kan få betala en betydligt lägre ränta för det.

Bolån

Vad menas med att boendet används som säkerhet vid bolån?

Det betyder att om du inte skulle betala ditt bolån på ett vis som du kommit överens med dem om (i regel betyder detta att du missar flera amorteringar och inte gör upp en avbetalningsplan med långivare), har långivaren rätt att ta över boendet och sälja det på auktion för att få tillbaka pengarna som lånats ut. Denna möjlighet finns ju inte för de flesta andra lån, exempelvis blancolån, dvs. lån utan säkerhet, vilket gör detta till en mer säker låneform för långivaren. Detta kompenserar långivaren dig med genom att ge dig en bättre ränta på lånet än vad som hade varit fallet annats.

Det viktigaste du bör göra innan du tar ett bolån?

Det är att kolla upp flera banker och lånegivare innan du ansöker om ett bolån, för priserna varierar stort. Eftersom bolån är väldigt stora lån finns det därmed en hel del pengar att spara på att vara smart och kolla priserna hos flera olika företag. Begär dock inte ett lånelöfte av allt för många lånegivare, för varje gång du gör detta kommer lånegivaren att ta en kreditupplysning på dig. Har man väldigt många kreditupplysningsförfrågningar på sig kan detta minska chanserna att man får lån, så begär aldrig ett lånelöfte av en lånegivare som du inte verkligen är intresserad av!

 

Var medveten om att du kan binda lånet

Detta gör att du vet exakt vilken ränta du kommer att få betala på ditt bolån under en viss tid. Man kan välja att binda hela sitt bolån eller delar av det. Att göra detta kan kännas skönt, för slipper man känna oro över ett förändrat ränteläge, men å andra sidan är det inte så smart att binda sitt bolån under en allt för lång tid, för det går visserligen att lösa upp bolån som bundits i förtid, men det kostar då pengar.

 

Du kan få en ränterabatt på ditt bolån

Hos vissa långivare åtminstone. Dock beror detta även på hur bra du är på att förhandla själv. Observera dock att hos många banker så gäller den ränterabatt man får bara under ett år, vilket kan göra att dina bolånekostnader ökar år 2.

 

Detta tittar långivare på när de handlägger din bolåneansökan

Och med andra ord ska avgöra om du kan få ett bolån eller inte. Det som är viktigt för dem i detta skede är din kreditvärdighet, dvs. om du skött dina betalningar förr eller inte, vad du har för inkomst, samt på bostaden du vill låna till och dess värde.

 

Du får inte låna till hela köpesumman

Dvs. till hela priset som boendet kostar. Istället måste man ha minst 15 % i så kallad handpenning, dvs. färdiga pengar själv, och så kan man få låna 85 % av köpesumman. Dock måste boendet givetvis vara värt det belopp som säljaren vill ha för det också.