De flesta svenskar kan inte bekosta inköpet av en ny bil själva, utan måste ta ett lån för att ha råd med en ny bil. Det bästa lånet man då kan ta är ett särskilt billån, som är avsett för just detta. Förr kunde man endast ansöka om billån på banker och hos bilhandlare, men idag kan man ju som bekant göra det mesta online, och billån är inget undantag. Istället kan man ansöka om ett specifikt billån av flera olika företag via Internet idag, vilket är bra, för detta gör det även lättare att jämföra dessa lånegivare med varandra, för att på så vis hitta den lånegivare som erbjuder det bästa priset. Detta gör du förstås genom att kolla upp priser och villkor hos så många olika lånegivare som erbjuder billån som möjligt, t.ex. via deras hemsida.

Ansök om ett billån online:

Bilen du köper krävs som säkerhet för ett rent billån

Detta betyder att du behöver fylla i uppgifter på din låneansökan om vilken bil det gäller. Man kan därför inte ta ett billån utan att ha en specifik bil i åtanke. Däremot kan det vara möjligt att ta ett blancolån, dvs. banklån eller privatlån, om så är fallet, men då kommer bilen inte att användas som säkerhet för lånet och räntan blir därför högre.

billån

Du behöver trots billån ha en handpenning för ditt bilköp

Denna summa, som du alltså måste ha sparad eller kunna få tag på på annat vis, måste motsvara 20 % av köpebeloppet. Detta betyder med andra ord att du maximalt kan låna 80 % av vad bilen kostar. Vill du lägga en större handpenning än 20 % av köpesumman kan du även ofta göra det.

 

En kreditprövning kommer att göras i samband med att du ansöker om ett billån

Detta betyder att lånegivaren kommer att kolla upp så att du inte har några betalningsanmärkningar (i de flesta fall blir det i så fall avslag på din låneansökan) samt att du har en inkomst som gör att du kan betala tillbaka lånet med mera. Exakt hur mycket du behöver tjäna för att bli beviljad ett billån beror på hur mycket du vill låna samt på bilens värde.