Låna pengar till att köpa en båt

Att låna pengar till båt genom båtlån

Funderar du på att skaffa dig en båt eller har du kanske redan bestämt dig att det är just detta år som du blir båtägare för första gången? Härligt! Båtlivet i Sverige är idag väldigt stort och eftertraktat. Många är vi som vill införskaffa oss en båt, men det är inte alltid den egna ekonomin räcker till. Precis som vid köp av bilar kan du idag ansöka om ett båtlån, men vad är det och hur fungerar det i praktiken?

Vad är ett båtlån?

Ett båtlån är en låneform som är specifikt framtagen för den som vill låna pengar till båt. Lånet fungerar egentligen som vilket privatlån som helst, men med vissa skillnader. Här använder du dig av båten som säkerhet för att få lånet beviljat. Det ger dig inte bara bekvämare lånevillkor och en lägre ränta, utan gör det också möjligt för dig att ha en säkerhet om du inte skulle kunna betala tillbaka beloppet i tid. Med ett båtlån får du låna maximalt 80 % av båtens totala kostnad. Resterande 20 % behöver du finansiera på egen hand, t.ex. genom att spara ihop eller använda ett privatlån/snabblån.

Hitta ett båtlån som passar dig

Att hitta ett båtlån är idag mycket enkelt. Det finns många banker och långivare som erbjuder låneformen, men för att hitta rätt lån behöver du först se till att jämföra erbjudandena mot varandra. En jämförelse kan idag göras mycket snabbt och enkelt över nätet och är helt kostnadsfritt. Med en låneförmedlare behöver du inte heller oroa dig för flera kreditupplysningar, eftersom endast en tas och skickas vidare till olika aktörer.

Orsaken till varför du bör jämföra båtlån innan du väljer är helt enkelt för att du ska hitta det lån som har de bästa lånevillkoren, löptiden och räntan för dig. Att ta första bästa lån som du kommer över är sällan en bra idé, om du inte lyckats hitta ett guldkorn direkt, det vill säga. Förutom att det är helt kostnadsfritt att jämföra behöver du heller inte oroa dig för att binda dig till något. Det är först när du väljer att acceptera ett erbjudande och signera lånelöftet som du har ingått i ett avtal.

Härligt att segla i en egen båt.

Att genomföra ansökan

Det har aldrig varit enklare att ansöka om lån än vad det är idag. Det snabbaste och smidigaste sättet att ansöka är genom internet. Majoriteten av alla banker och långivare erbjuder både vanliga hemsidor och mobilanpassade sajter. Det sistnämnda innebär att du kan ansöka om ett båtlån även när du inte sitter vid en dator, utan t.ex. befinner dig på bussen hem från arbetet.

I en ansöka till ett båtlån behöver du fylla i en hel del information om dig själv. Du behöver till en början se till att du skriver in ditt namn och dina personliga uppgifter. Därefter behöver du fylla i hur mycket du vill ansöka om, samt hur lång löptid som du önskar. När du har tagit dig igenom dessa steg kommer en kreditupplysning att tas. Kreditupplysningen är ett sätt för banken/långivaren att se vilken kreditvärdighet som du har och om det finns några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Signering av lånelöfte

När du har hittat ett lån som du är intresserad av är det dags att signera lånelöftet. Idag sker majoriteten av alla signeringar med hjälp av BankID, vilket är en mycket trygg och säker metod som snabbar på handläggnings- och utbetalningstiden. BankID kan du ha på din dator, men det kan också laddas ner till din mobiltelefon och kallas då för ett Mobilt BankID. När signeringen är slutförd tar det sällan mer än 1-3 arbetsdagar innan du har pengarna på ditt konto. Om du behöver komplettera med mer uppgifter kommer banken att höra av sig.